REPORTAGE FRÅN BLT

Foto: Anderas Blomlöf
Text: Peter Hang

Fredrik, 47, är optimist som ny vd trots byggkrisen: Söker mer folk men vill inte växa för snabbt.

Fredrik Andersson är sedan förra året vd på Hjalmarsson och för honom var 2023 ett spännande år. För trots lågkonjunktur och hårt utmanad byggbransch så tuffar verksamheten på bra.
– Vi söker nya medarbetare, paradoxalt i dessa tider.

Företagets största projekt innebär produktion av konstruktioner upp till 50 ton, och ibland mer än så, som sedan transporteras med specialbilar. Senast i somras monterade man en egengjord hel bro över E22 i Mörrum.
– Det var en cykel- och gångbro som vi lyfte dit i ett enda stycke, säger Fredrik

Som tidigare gymägare, med Motiva Sportsclub i Blekinge, är han van vid att lyfta stål och skrot och kommer bla från en tjänst som platschef på ett specialbilsföretag i Kristianstad som fokuserar på karosser. Stål verkar vara lite av en hemmaplan.

Själv beskriver han sig som entreprenör i grunden som började den hårda skolan på Volvo i Olofström som elektriker

Bolaget han sen en tid styr har ett hundratal anställda och har de senaste åren växt avsevärt. Bara de senaste åren har bolagets omsättning nästan fyrdubblats, från 160 miljoner 2020 till 580 miljoner kronor 2022.
Trots rapporter om en krisande byggbransch och lågkonjunktur har även 2023 varit ett bra år för Hjalmarssons, menar Fredrik Andersson.

– Det är en spännande bransch. Den är konjunkturkänslig, fast genom att det tar lite längre tid innan det slår igenom hos oss som jobbar med större byggprojekt. Orderböckerna ser bra ut, med många förfrågningar, och den stora utmaningen är nu hur bolaget ska utvecklas.

– Vi försöker också landa strukturellt och se vilken väg vi ska gå. Vi vill inte växa för snabbt, utan ha en bra stabilitet.

Företaget gör i dag det mesta inom stål, allt från konstruktion och svets till vvs, och kundkretsen varierar mellan allt från stora kunder till privatpersoner.
På frågan vilka jobb som personligen kittlar extra mycket är svaret tydligt – de stora infrastrukturprojekten.

– De större byggprojekten är alltid kittlande. Många andra är inblandade och det blir mycket konstruktion, säger han och fortsätter:
– Då sammansvetsar vi samhällen.

Hur skulle du bedöma din egen insats under ditt första år?
– Vi är ett sammansvetsat lag som gör det ihop. Vi brukar säga att vi sammansvetsar Sverige, förklarar han ödmjukt och fortsätter:
– Vi är ett gott gäng och det är lite den anda som har varit Hjalmarssons anda sen de startade 1985.

Finns det några likheter kring verksamheterna med gymmet och Hjalmarssons?

– Man “lyfter ju skrot”, det är väl den enda jämförelsen. För mig handlar det mycket om människan som är på företaget.
Men helt klart, cirkeln är sluten med Hjalmarssons

För 2024 så har Fredrik Andersson redan stora förväntningar för bolaget och hintar om att bolaget har ett ”riktigt prestigeprojekt” på gång.